Joey (25): “Je kunt mij met iedere soort bus op pad sturen, ik kom er wel.”

Joey wilde als klein jongetje buschauffeur worden en heeft deze droom sinds kort waargemaakt. Hij werkt al sinds 2016 bij Sjauf, en is zo ook het touringcar avontuur binnengerold. Wij mochten hem interviewen en hij vertelde ons meer over deze uitdaging en zichzelf

Man achter het stuur, vertel iets over jezelf.

“Ik ben Joey Asser, 25 jaar oud en geboren en getogen in Amsterdam. Ik heb 17 jaar gewoond in Watergraafsmeer en heb daar een superleuke jeugd gehad. Nu woon ik in Delft, aangezien ik daar mijn Master Transport en Planning volg na mijn Bachelor Civiele Techniek. Naast mijn studie heb ik altijd veel gedaan, eigenlijk te veel waardoor ik enigszins wat studievertraging heb opgelopen en daardoor nu werk & studie efficiënt moet gaan combineren. Ik moet wel zeggen, ik ben vaak in Amsterdam omdat veel vrienden, familie en mijn vriendin hier wonen.”

Eerst  privé chauffeur voor Sjauf en toen de touringcar in, vanwaar deze stap?

“Klopt, ik ben van de oude garde en werk al bij Sjauf sinds het begin, zelfs voordat de app live ging! Ik vond het werken bij Sjauf heel leuk en relaxed omdat ik naast mijn studie ritjes kon gaan rijden. Maar op een gegeven moment wilde ik graag wat meer verdienen en meer werken, dus heb ik aan Roderik, oprichter van Sjauf, gevraagd hoe we dit het beste konden gaan aanpakken. Roderik vertelde mij over de mogelijkheid om touringcar chauffeur te worden. Nog geen twee maanden later ging ik van start met het behalen van mijn rijbewijs D. Vier maanden later had ik hem ook daadwerkelijk gehaald.”

on the road to amsterdam
Kost het behalen van je rijbewijs D niet heel veel geld?

“Ja helaas wel maar ik zie het als een investering. Ik bedoel, hoe cool is het om in een bus te kunnen rijden? Het rijbewijs kost om en nabij €2.500, en is voorgeschoten door Sjauf, wat heel fijn is. Ik los het af doordat Sjauf een deel van mijn loon inhoudt, maar omdat ik in delen afbetaal en gewoon nog loon krijg, voelt het eigenlijk alsof Sjauf het heeft betaald.”

Was het spannend toen je begon?

“Tuurlijk, dat is altijd zo, of je nou voor het eerst alleen in een auto rijdt of alleen in een bus, het blijft in het begin altijd spannend. Ik heb sinds april mijn rijbewijs D en begon half mei met het rijden van mijn eerste ritjes. Sindsdien heb ik 30 á 35 ritten gereden. Wat ik in het begin heel spannend vond was dat er geen instructeur mee ging, je moet het dan ècht helemaal alleen doen. Niemand die met je meekijkt of even op de rem kan trappen als het eventueel nodig zou zijn. Maar hé, ik zit hier nog steeds, dus ik doe blijkbaar wel iets goed!”

driving in a bus
Hoe begint je dag als je gaat rijden in de touringcar?

“Alle bussen waar ik in rijd, staan op het terrein bij Jan de Wit in Haarlem. Ik zorg meestal dat ik een half uur eerder aanwezig ben zodat ik rustig de checklist af kan gaan. Deze lijst moet je afgaan om te kijken of er eventuele schades aan de bus zijn die jij niet hebt gereden en nog niet zijn gemeld. Ook moet je checken of de bus spic en span schoon is.”

Wat was je leukste rit?

“Mijn leukste rit was toen ik met een dubbeldekker naar Parijs ging, on y va! In de ochtend kregen we in de app een berichtje met de vraag of er iemand die avond richting Parijs kon rijden. Het leek mij fantastisch dus heb ik mezelf gelijk aangeboden. Voordat ik het wist had ik de dubbeldekker opgehaald en was ik onderweg naar de passagiers.

Wat ik onwijs spannend vond was dat ik voor het eerst in een dubbeldekker moest gaan rijden. Die bussen zijn natuurlijk erg hoog, en moet je enorm uitkijken met bochten want voordat je het weet lig je op je zij. Maar na een of twee bochten had ik het onder de knie en was ik klaar voor de rit.”

Wat leuk dat je met de bus naar Parijs bent gegaan. Wat voor ritten heb je nog meer gedaan?

“Wat ik ook een aantal keer heb gedaan is passagiers ophalen die van een cruise afkomen en vervolgens naar Schiphol moeten. Het zijn vaak wat oudere Amerikanen of Engelsen die op tijd op Schiphol willen zijn. Aangezien we zeeën van tijd hebben en ik in hart en nieren een Amsterdammer ben, vind ik het altijd leuk om met de bus via de binnenstad naar Schiphol te rijden. Ik vertel dan leuke weetjes over Amsterdam aan mijn passagiers via de microfoon, en merk dat ze dat heel leuk vinden. De eerste keer dat ik dat deed kreeg ik heel veel fooi, dus leek het mij een goed idee om dat voortaan altijd te doen.”

busdriver talking into the microphone
Wat vind je het spannendst aan het rijden in een bus?

“Het spannendst van in een bus rijden vond ik vooral het begin toen alles nog nieuw was. Je moet veel rekening houden met allerlei dingen zoals: de busbanen, de hoogte van de bus en natuurlijk de lengte. Voorheen kon ik in de auto last-minute nog ergens invoegen en met zo’n gigantische bus kan dat niet meer. Gelukkig is de spanning weggeëbd en vind ik het vooral heel leuk om in een bus te rijden. Door het vele rijden word je er automatisch ook beter in.”

Nog een laatste vraag, wat heeft de toekomst voor jou in petto?

“Met het nieuwe studiejaar voor me, ga ik me vooral focussen op afstuderen en het rijden van veel touringcar ritten. Afgelopen zomer heb ik veel gewerkt en ook een goede buffer opgebouwd voor komend studiejaar maar ik vind het rijden heel leuk en wil het zoveel mogelijk blijven doen. Ik moet alleen even kijken hoe ik mijn studie en de ritten ga combineren.”