Voor Gebruikers

Waar vind ik de Sjauf app?
Sjauf is voor iOS in de appstore te downloaden voor iPhone, iPad en iPod Touch. Zorg er wel voor dat je iOS 9.0 of hoger hebt geïnstalleerd. Voor Android is Sjauf de downloaden in de Google Play Store. Zorg er wel voor dat je Android 4.4 of hoger hebt geïnstalleerd.

Moet ik de Sjauf downloaden of Sjauf Pro – Driver app?
De Sjauf app voor gebruikers is te herkennen aan de witte achtergrond met het rode Sjauf logo, deze app download je wanneer je een chauffeur wil boeken. De Sjauf for Drivers/Pro app is te herkennen aan de zwarte achtergrond met het wit/grijze Sjauf logo. De Sjauf for Driver/Pro app is bedoeld voor de chauffeurs van Sjauf en is alleen te downloaden wanneer de chauffeur toegang wordt verleend tot het platform. Deze app is dus niet voor gebruikers bedoeld.

Is het noodzakelijk om mijn locatie met Sjauf te delen?
We raden je aan om Sjauf toegang te verlenen tot je locatievoorziening. Wanneer je een rit aanvraagt kan je namelijk gemakkelijk je huidige locatie selecteren als vertreklocatie. Vanzelfsprekend kun je altijd handmatig adressen invoeren en hoeft je locatievoorziening dus niet per se aan te staan.

Is het noodzakelijk dat Sjauf mij meldingen kan sturen?
Om de app goed te laten functioneren raden we aan om Sjauf toe te staan om meldingen te sturen. Je krijgt namelijk een melding van Sjauf wanneer een chauffeur een bod heeft uitgebracht op jouw rit en wanneer hij op de vertreklocatie is gearriveerd. Deze essentiële informatie wil je natuurlijk niet missen!

Hoe update ik mijn profiel?
Open het menu linksboven (of swipe van links naar rechts) en klik vervolgens op ‘profile’. Je kunt je naam, e-mailadres en telefoonnummer wijzigen. Voor het wijzigen van je wachtwoord log je uit en klik je op ‘wachtwoord vergeten’ bij het inloggen.

Hoe wijzig ik mijn wachtwoord?
Je wachtwoord kun je alleen wijzigen wanneer je uitlogt en vervolgens op ‘wachtwoord vergeten’ klikt. Je ontvangt dan een e-mail waarmee je een nieuw wachtoord in kunt stellen.

Hoe voeg ik een betalingsmethode toe aan mijn profiel?
Open het menu linksboven (of swipe van links naar rechts) en klik vervolgens op ‘payment’. Vervolgens klik je op ‘voeg nieuwe creditcard toe’ , waarna je de creditcard gegevens kunt invullen. Op dit moment worden de volgende creditcards ondersteund: Visa, MasterCard en American Express.

Ik probeer in te loggen met de juiste gegevens maar dit lukt niet. Waarom ontvang ik een foutmelding?
Als je account buiten werking is gesteld, laat het ons dan z.s.m. weten zodat we dit op kunnen lossen. Het zou kunnen dat er een extra verificatie nodig is of dat je creditcard is verlopen. Je kunt altijd contact met ons opnemen via info@sjauf.nl of 085-3035924.

Op welke manieren kan ik betalen in de Sjauf app?
Op dit moment werkt de betaling van Sjauf alleen door middel van je creditcard. Deze gegevens voer je slechts één keer in, bij het creëren van je persoonlijke account.

Moet ik betalen voor een ritaanvraag?
Een ritaanvraag doen in de Sjauf app is altijd gratis. Je betaalt pas op het moment dat je een chauffeur het gekozen uit de verschillende biedingen. Je betaalt dan gemakkelijk met één druk op de knop.

Wanneer vindt het moment van betaling plaats?
De betaling vindt automatisch plaats wanneer je een bod van een chauffeur hebt uitgekozen en geaccepteerd. Het zichtbare totaalbedrag wordt dan direct van je creditcard afgeschreven.

Ik wil een rit bevestigen maar de betaling lukt niet, hoe kan dit?
Wanneer je een bod niet kunt accepteren omdat je geen creditcard hebt toegevoegd, zul je deze eerst een creditcard toe moeten voegen. Te weinig bestedingslimiet, een verlopen creditcard of een ongeldige creditcard kunnen ook problemen opleveren. Is dit niet het geval? Sluit dan de app af en neem contact met ons op via info@sjauf.nl of 085-3035924.

Hoe kan ik een btw-factuur van mijn betaling opvragen?
Direct na bevestiging van een rit ontvang je een email met betalingsbewijs, hierin vind je een link waarmee je een btw factuur aan kunt vragen. Dit kan door een mail naar support@sjauf.nl te sturen.

Hoe plaats ik een ritaanvraag?
Wanneer je de app opent kom je automatisch in het ‘Dashboard’ terecht. Op het Dashboard zie je jouw huidige locatie op de kaart. Vervolgens vul je bovenin een vertrekadres, aankomstadres en eventuele tussenadressen in. Daaronder vul je het gewenste tijdstip van vertrek in. De route (inclusief tussenadressen) verschijnt direct op de kaart.

Hoe vul ik de juiste adressen in?
Na het invullen van een adres in de daarvoor bestemde vlak (vertrekadres, tussenadres en aankomstadres), verschijnen de verschillende adressuggesties. Vervolgens selecteer je het gewenste adres, of indien gewenste je huidige locatie.

– Ik wil onderweg iemand afzetten, waar vul ik een tussenadres in?
Wanneer je onderweg één of meerdere personen af wilt zetten is het wenselijk om een tussenadres in te vullen. In de Sjauf app is het mogelijk om twee tussenadressen te selecteren door op de plus (+), achter ‘Aankomstadres’ te drukken. De route inclusief tussenadressen verschijnt direct op de kaart. Aangezien chauffeurs hun biedingen baseren op de totale reisduur is dit voor de chauffeurs van belang om tot een aantrekkelijk bod te komen.

Hoe bevestig ik mijn ritaanvraag?
Na het invullen van de juiste adressen, een datum en tijdstip klik je op ‘bevestig rit’. Vervolgens kun je terug naar het dashboard navigeren door linksboven te drukken. Onder in het scherm zie je een vlak met daarin de tekst ‘Huidige ritten’. Swipe van onder naar boven om informatie over de rit en de status van de rit te bekijken. Hier staan alle gegevens van je aanvraag overzichtelijk op een rij.

Wanneer ontvang ik een bod op mijn ritaanvraag?
Z.s.m. aanvraag: Binnen 15 minuten ontvang je een drietal originele biedingen van verschillende chauffeurs. Naast het geboden bedrag waarvoor zij de rit graag uitvoeren, zie je een foto van de chauffeur, de rating van de betreffende chauffeur en de verwachte tijd van arriveren op het vertrekadres.

Later aanvraag: Wanneer je de rit 3 uren of minder voor de aanvang aanvraagt, ontvang je binnen 15 minuten biedingen. Wanneer je tussen 3 en 6 uur van te voren aanvraagt ontvang je binnen 30 minuten biedingen van de chauffeurs. Vraag je tussen de 6 en 24 uur van te voren een rit aan dan kun je tot 6 uur voor de rit biedingen verwachten. Naast het geboden bedrag waarvoor zij de rit graag uitvoeren, zie je een foto van de chauffeur, de rating van de betreffende chauffeur en de verwachte tijd van arriveren op het vertrekadres.

Wie stelt het bod samen?
Iedere chauffeur bepaalt welk bedrag hij op jouw rit biedt. Iedere unieke bieding wordt door de chauffeur zelf samengesteld.

Ik ontvang nog geen biedingen, hoe kan dit?
Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor je nog geen biedingen van chauffeurs ontvangt. Veelvoorkomende redenen zijn:

Aanvraag voor over een aantal dagen/weken: Chauffeurs wachten nog even met bieden omdat zij graag meerdere ritten willen combineren. Zij kunnen pas een efficiënte combinatie maken wanneer er meerdere ritten zijn binnengekomen.

Z.s.m. aanvraag naar moeilijk bereikbaar adres: Niet alle locaties zijn even goed te bereiken met openbaar vervoer, hierdoor kan het zijn dat chauffeurs niet snel bij je kunnen zijn en een bod laten zitten.

Locatie waar weinig chauffeurs in de buurt wonen: We werken bij Sjauf erg hard om heel Nederland van chauffeurs te voorzien, echter bevinden de meeste chauffeurs van Sjauf zich nu nog in de Randstad. Daarom kan het zo zijn dat chauffeurs op ritten later op de avond buiten de grote steden nog geen bod uitbrengen.

Welke informatie krijg ik bij iedere bieding?
Wanneer een chauffeur een bod uitbrengt, zie je het geboden bedrag, zijn verwachte aankomsttijd (dit kan ook eerder/later zijn dan jouw aangevraagde tijd) en persoonlijke informatie over de chauffeur.

Hoe accepteer ik een bod van een chauffeur?
Wanneer je biedingen van chauffeurs ontvangt krijg je een notificatie van Sjauf. Onder in het scherm zie je een vlak met daarin de tekst ‘Huidige ritten’. Swipe van onder naar boven om informatie over de rit en de ontvangen bieding(en) te bekijken. Vervolgens klik je op één van de chauffeurs om het profiel van de chauffeur te bekijken. Check of alle gegevens correct zijn, en klik onderin op ‘bevestig chauffeur’. De is nu rit bevestigd en betaald. Jouw chauffeur zal op afgesproken tijdstip op de afgesproken locatie aanwezig zijn. Je ontvangt tevens direct een betalingsbewijs per e-mail.

Hoe kan ik mijn chauffeur voorafgaand aan de rit bereiken?
Na het kiezen en bevestigen van een chauffeur is het mogelijk om via de Sjauf app met je chauffeur in contact te komen. Je kunt in de Sjauf app chatten met de chauffeur of de chauffeur bellen via de app.

Stelt mijn chauffeur mij op de hoogte wanneer hij er bijna is?
Jouw chauffeur stuurt 15 minuten voordat hij bij de vertreklocatie is een bericht. Zo weet je exact wanneer hij of zij er is en kun je daar alvast rekening mee houden. De chauffeur zal altijd even bellen wanneer hij gearriveerd is. Hij blijft na arriveren 15 minuten op locatie wachten zodat je de tijd hebt om hem/haar te vinden.

Mijn chauffeur heeft vertraging, wat nu?
Wanneer je chauffeur iets later verwacht te arriveren omdat hij door overmacht vertraging heeft opgelopen, stelt hij je daar altijd van op de hoogte. Wanneer van te voren bekend is dat jouw chauffeur waarschijnlijk veel te laat zal arriveren, zorgt Sjauf ervoor dat een vervangend chauffeur op tijd bij je aanwezig is. Sjauf neemt altijd tijdig contact op wanneer dit het geval is.

Kan ik mijn chauffeur na de rit beoordelen?
Na de rit is het mogelijk om je chauffeur in de Sjauf app een beoordeling van één tot en met vijf sterren te geven. Verder kun je de chauffeur ook nog een compliment meegeven. Wij van Sjauf hechten zeer veel waarde aan jouw mening, samen maken we Sjauf nog beter!

Kan ik mijn ritaanvraag na bevestiging en betaling nog annuleren?
Je kan de rit altijd annuleren. Om de annulering administratief te verwerken en eventueel de chauffeur te compenseren voor de vrijgemaakte tijd, wordt er wel een opzegvergoeding in rekening gebracht. Tot vierentwintig (24) uur voor de overeengekomen aanvang van de rit, wordt er een bedrag van tien (10) euro in rekening gebracht. Tot 6 uur voor de rit wordt de vijfitg procent (50%) van de ritprijs in rekening gebracht. Bij annulering in minder dan 6 uur tot de rit wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Dit omdat de chauffeurs al rekening hebben gehouden met de rit en daarom niet op andere ritten konden bieden.

Annuleren doe je door contact op te nemen met Sjauf via info@sjauf.nl of 085-3035924.

Hoe kan ik een btw-factuur van mijn betaling opvragen?
Direct na bevestiging van een rit ontvang je een email met betalingsbewijs, hierin vind je een link waarmee je een btw factuur aan kunt vragen. Dit kan door een mail naar support@sjauf.nl te sturen.

Worden de chauffeurs door Sjauf gescreend?
Alle chauffeurs die toegang hebben tot het platform Sjauf zijn uitgebreid gescreend. Alle chauffeurs beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Verder worden de chauffeurs van Sjauf uitgebreid getoetst op gebied van gevarenherkenning en verkeersinzicht. Alle chauffeurs ondergaan deze uitgebreide testen voordat zijn biedingen uit kunnen brengen op ritten.

Voor Chauffeurs

Waar kan ik me aanmelden als zelfstandig chauffeur voor het platform Sjauf?
Wanneer je als zelfstandig chauffeur aan de slag wilt, kun je het aanmeldingsformulier op de website van Sjauf invullen. Na het invullen van je gegevens ontvang je van Sjauf een formulier met vragen en word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Wat zijn de vereisten om als zelfstandig chauffeur via Sjauf aan de slag te gaan?
Om je aan te kunnen melden als zelfstandig chauffeur op het platform Sjauf moet je aan een aantal eisen voldoen. De Belangrijkste eisen zijn dat je opleidingsniveau HBO of hoger hebt genoten, dat je minimaal 1 jaar in het bezit van een geldig rijbewijs bent en dat je voldoet aan de eisen om een Verklaring Omtrent Gedrag te verkrijgen.

Wanneer je de aanmeldprocedure hebt doorlopen en bent goedgekeurd als zelfstandige chauffeur voor Sjauf, ontvang je een inlogcode en wachtwoord waarmee je direct aan de slag kan. Bieden op ritten en rijden maar!

Welke testen moet ik maken voordat ik word toegelaten tot het platform van Sjauf?
Tijdens je kennismakingsgesprek word je schriftelijk getoetst op verkeersinzicht en gevarenherkenning. Ook vul je een korte persoonlijkheidstest in.

Waar vind ik de Sjauf app?
Sjauf is voor iOS en Android in de Apple iTunes Store of Google Play Store te downloaden. Zorg er voor dat je het laatste besturingssysteem op je telefoon geïnstalleerd hebt.

Moet ik de Sjauf Pro – Driver app of de Sjauf app downloaden?
Aangezien je als zelfstandig chauffeur werkt via het platform Sjauf, download je de Sjauf Pro – Driver app. De Sjauf app voor chauffeurs is te herkennen aan de zwarte achtergrond met het witte Sjauf logo, deze app moet je downloaden wanneer je op ritten wil bieden. De Sjauf app is te herkennen aan de witte achtergrond met het rode Sjauf logo. De Sjauf app is bedoeld voor de klanten van Sjauf. Deze app is dus niet voor chauffeurs.

Is het noodzakelijk om mijn locatie met Sjauf te delen?
We raden je aan om Sjauf toegang te verlenen tot je locatievoorziening. Wanneer je een rit rijdt, en op de vertreklocatie bent gearriveerd kun je namelijk je bevestigen dat je er bent. Sjauf slaat dan jouw locatie op. Mocht er om wat voor reden dan ook iets misgaan, dan staat het namelijk altijd vast dat jij op afgesproken tijd op de afgesproken locatie aanwezig was. Locatievoorziening aanzetten voor Sjauf is niet verplicht, maar helpt je wel om de Sjauf pro – Driver app zo optimaal mogelijk te laten werken.

Is het noodzakelijk dat Sjauf mij meldingen kan sturen?
Om de app goed te laten functioneren, raden we aan om Sjauf toe te staan om meldingen te sturen. Je krijgt namelijk een melding van Sjauf wanneer er een nieuw rit voor jou beschikbaar is, wanneer jouw bod heeft gewonnen en je een rit zal rijden. Ook houdt Sjauf je via meldingen op de hoogte van de nieuwste functies in de app.

Hoe update ik mijn profiel?
Open het menu rechtsboven en klik vervolgens op ‘profile’. Je kunt je naam, e-mailadres en telefoonnummer wijzigen. Voor het wijzigen van je wachtwoord log je uit en klik je op ‘wachtwoord vergeten’ bij het inloggen.

Hoe wijzig ik mijn wachtwoord?
Je wachtwoord kun je alleen wijzigen wanneer je uitlogt en vervolgens op ‘wachtwoord vergeten’ klikt. Je ontvangt dan een e-mail waarmee je een nieuw wachtoord in kunt stellen.

Hoe pas ik mijn profiel aan?
Wanneer je via het menu bij je profiel terecht bent gekomen, kun je gemakkelijk je profiel aanpassen. Dit doe je door op het ‘Bewerken’ te klikken, dit is het groene vlak boven de uitlog knop. Wanneer je klaar bent met het bewerken van je profiel, klik je op ‘gereed’ en de wijzigingen worden opgeslagen.

Moet ik verplicht een profielfoto toevoegen aan mijn Sjauf – Pro profiel?
We raden je aan om een profielfoto toe te voegen aan je Sjauf – Pro profiel. Uit onze statistieken blijkt dat chauffeurs met een profielfoto significant vaker worden uitgekozen dan chauffeurs zonder profielfoto. Een profielfoto maakt je profiel een stuk persoonlijker.

Ik probeer in te loggen met de juiste gegevens maar dit lukt niet. Waarom ontvang ik een foutmelding?
Als je account buiten werking is gesteld, laat het ons dan z.s.m. weten zodat we dit op kunnen lossen. Het zou kunnen dat er een extra verificatie nodig is of dat je creditcard is verlopen. Je kunt altijd contact met ons opnemen via info@sjauf.nl of 085-3035924.

Hoe vaak krijg ik als chauffeur mijn ritten uitbetaald?
Sjauf betaalt de chauffeurs die via het platform werkzaam zijn wekelijks uit. Iedere woensdag wordt het totaalbedrag dat je hebt verdiend van de week daarvoor (maandag t/m zondag) overgemaakt. Let op: afhankelijk van je bank kan het zijn dat dit niet dezelfde dag wordt bijgeschreven.

Hoe vaak ontvang ik een overzicht van de ritten die ik heb uitgevoerd?
Maandelijks ontvang je van Sjauf een overzicht met het totaaloverzicht van de ritten die je hebt uitgevoerd inclusief de kosten voor gebruik van het platform. Dit overzicht (factuur) voldoet aan de eisen die de belastingdienst stelt voor zelfstandige ondernemers.

Zijn er kosten verbonden aan het bieden?
Een bod doen in de Sjauf Pro  app is altijd gratis. Onthoud wel dat een bod doen de kans met zich meebrengt dat een klant jouw bod accepteert.

Kan ik vrijblijvend bieden?
Een bod uitbrengen is niet geheel vrijblijvend. Een bod doen brengt de kans met zich mee dat een klant jouw bod accepteert. Op dat moment komt er een contract tussen de chauffeur en de klant tot stand. Daarom moet je er zeker van zijn dat je de rit waarop je biedt ook daadwerkelijk uit kunt voeren. Je biedt gemakkelijk met één druk op de knop, je bod verwijderen is net zo gemakkelijk. Wanneer je hebt geboden en bij nader inzien blijkt dat je niet kunt (voordat je bod is geaccepteerd), verwijder je bod dan direct.

Tot wanneer kan ik op een rit bieden?
Bij iedere individiuele rit is in de Sjauf – Pro app te zien tot hoeveel minuten of uren voor de rit je een bod uit kunt brengen.

Hoe bepaal ik welk bedrag ik ga bieden?
Vanzelfsprekend bepaal jij als zelfstandig chauffeur zelf welk bedrag je voor een rit biedt. Wij van Sjauf willen je wel het advies geven om goed te kijken naar de reisduur en reiskosten. Kijk goed hoe laat je op de vertreklocatie kunt zijn en hoe laat je met het openbaar vervoer of taxi/auto vanaf het aankomstadres nog thuis kunt komen. Wanneer je de totale reistijd en reiskosten hebt bepaald, is het natuurlijk van belang om te vast te stellen wat je aan de rit wilt verdienen!

Welke informatie krijg ik bij iedere nieuwe ritaanvraag?
Wanneer een rit binnenkomt zie je allereerst de aangevraagde datum en het gewenste tijdstip van vertrek. Wanneer je op de rit klikt voor extra informatie zie je onder andere de naam van de klant, de vertreklocatie, de aankomstlocatie en een eventueel via-adres. Ook zie je onder deze informatie een groen vlak met de tekst ‘Doe een bod. Klik hierop om een bod te doen.

Welke informatie kan ik doorgeven bij een bieding?
Wanneer je een bod uitbrengt, hoef je slechts twee dingen in te vullen. Namelijk het tijdstip waarop je arriveert en het bedrag dat je biedt.

Hoe kan ik de klant het beste bereiken?
Direct nadat een klant jou bieding accepteert, verschijnt de rit in jouw persoonlijke ‘accepted rides’ overzicht. Informatie met betrekking tot de rit is daar zichtbaar. Ook kun je vanaf dat moment via de app met de klant contact opnemen.

Ik heb vertraging opgelopen en arriveer daardoor 5 tot 15 minuten later op de locatie, wat nu?
Wanneer je iets later verwacht te arriveren omdat je door overmacht vertraging hebt opgelopen neem je direct met de klant contact op en stelt hem/haar op de hoogte van je nieuwe aankomsttijd.

Ik heb vertraging opgelopen en arriveer daardoor meer dan 15 minuten later op de locatie, wat nu?
Wanneer de vertraging ontstaat terwijl je al onderweg bent, neem je alleereerst contact op met de klant en overlegt of het een probleem is om later te vertrekken. Wanneer je van te voren al weet dat je veel later zult arriveren door overmacht (trein uitgevallen o.i.d.) of wanneer de klant aangeeft niet zo lang te kunnen wachten, neem je direct contact op met Sjauf via: 085-3035924.

Welke rijstijl kan ik het beste aanhouden?
Op het moment dat je in de auto van de klant stapt is het van belang dat je de rit zo soepel, veilig en comfortabel mogelijk laat verlopen. We raden je aan om niet te hard op te trekken en niet te abrupt te remmen (wanneer de situatie er om vraagt natuurlijk wel). Verder houd je je natuurlijk aan de geldende verkeersregels.

Ik heb een boete gekregen tijdens het rijden van een rit, wat nu?
Op het moment dat jij achter het stuur zit, ben je verantwoordelijk voor je eigen rijgedrag. Krijg je een boete omdat je te hard rijdt, dan zijn de kosten daarvan ook voor jou rekening, ook wanneer een klant vraagt of je iets harder wilt rijden. Houd je daarom altijd aan de geldende verkeersregels en maximum snelheid.

Kan ik de rit nadat ik door de klant ben uitgekozen nog annuleren?
In principe is het niet mogelijk om na bevestiging de rit nog te annuleren. Je hebt zelf geboden en op dat moment bepaald dat je beschikbaar bent. Bovendien heeft de klant jouw bieding uitgekozen op basis van het door jou geboden bedrag en jouw unieke profiel. Mocht het zo zijn dat je door ziekte of een vervelende privé situatie niet in staat bent om de rit te rijden neem dan tijdig contact op met Sjauf via info@sjauf.nl of 085-3035924.

Hoe komt mijn persoonlijke rating (1 tot 5 sterrren) tot stand?
Klanten van Sjauf kunnen na de rit een beoordeling geven over de chauffeur. Uit het gemiddelde van alle beoordeling komt  jouw persoonlijke rating naar voren.

Heb je toch nog een vraag?

Voor extra informatie kun je ons altijd mailen via onderstaande link of gebruik onze chatfunctie rechtsonder.

Email je vraag