PRIDE 2019: de leukste festivals en feestjes van het weekend

Komende week zal Pride Amsterdam veranderen in een regenboog van dansevenementen, filmfestivals, sportevenementen en noem het maar op. Helaas is dit weekend alweer het einde van het negen dagen durende festival, maar niet getreurd want Sjauf vertelt je precies wat er allemaal dit weekend te doen is. 

Dit jaar draait alles om het thema ‘Remember the past, create the future’. Amsterdam Pride herdenkt daarmee de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging.

Vrijdag 2 augustus

Je vrijdag kan niet beter beginnen tijdens Pride Amsterdam, want vandaag vindt de grootste Amsterdamse openlucht VrijMiBo plaats op het Amstelveld. De HeBiHo (hetero, biseksueel, homoseksueel) VrijMiBo maakt deel uit van Pride Amsterdam en viert dat iedereen mag zijn wie die wil zijn. Toegang is gratis met gegarandeerd veel topartiesten. 

Mocht je overdag nog iets sportiefs willen doen dan is het sportevenement LoveSwim een aanrader. Dit jaar is het inmiddels de vijfde keer dat het zwemevenement wordt georganiseerd en is een vast onderdeel geworden van Amsterdam Pride. Doe je meest kleurrijke Speedo of bikini aan en neem een verfrissende duik. 

Ook heeft Pride Amsterdam 2019 dit jaar een primeurtje. Vrijdag trappen ze op het hoofdpodium van de Dam af met de nieuwe ‘Pride Stars’ talentenshow voor zangers, dansers, illusionisten, acrobaten, stand-up comedy’s, conclusie; voor iedereen die zijn talent wil delen wat wils. Oefen alvast bij een van de vele karaokebars in Amsterdam, en wie weet sla jij een nieuwe carrière in. Entree is gratis voor deze show en vindt plaats van 19:00 uur tot middernacht.

gay pride, boat, rainbow
Zaterdag 3 augustus

Overdag vindt de wereldberoemde Canal Parade plaats. Ook wel bekend als het jaarlijkse hoogtepunt van Pride Amsterdam. Bestaande uit een stoet van 80 boten, met de een nog mooier versierd dan de ander, varen ze onder luid gejuich van enthousiast publiek over de grachten. Nergens op de wereld wordt Pride op zo’n grote schaal op het water gevierd als in Amsterdam. De route begint om 12:30 uur vanaf Oosterdok en gaat vervolgens via de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht naar uiteindelijk Westerdok. 

gay pride, boat, rainbow

Niet om de sfeer te bederven, maar er zijn wel twee huishoudelijke mededelingen die belangrijk zijn om te weten. De eerste is als volgt; ‘vanwege het toenemende aantal bezoekers dat met hun boot naar de Pride wil komen en de beperkte ruimte die daarvoor beschikbaar is, zijn we helaas genoodzaakt om de toestroom te gaan reguleren. Bezoekers met boot hebben daarom voortaan een Pride Vignet nodig.’

De tweede mededeling is dat er ruimte gecreëerd moet worden voor de vele bezoekers op de kade, en daarom autovrij gemaakt wordt. Op zaterdag 3 augustus tussen 00:00 en 23.59 zal ook een parkeerverbod gelden langs de vaarroute. Bewoners met een parkeervergunning worden door de gemeente in de gelegenheid gesteld hun auto ergens anders (binnen) te parkeren

Genoeg gehad van alle drukte? Dan is het zeker de moeite waard om zaterdag en zondag een bezoekje te brengen aan ARTIS. De dierentuin staat geeft een speciale Pride rondleiding. Hierin staat het onderwerp homoseksualiteit in het dierenrijk centraal. Heel interessant en je ontsnapt aan de drukte. Belangrijk om te weten, de rondleiding wordt tussen 14:00 – 15:30 gegeven en is gratis mits je in bezit bent van een ARTIS-toegangskaart.

Zondag 4 augustus

Als je dit weekend nog karma punten wil verdienen, help dan het milieu te redden! Zaterdag tijdens de Canal Parade overstroomt Amsterdam met liefde maar ook met een enorme hoeveelheid plastic afval in de Amsterdamse grachten. Ook dit jaar zal op zondag de Plastic Whale in actie komen om de grachten schoon te vissen! Maar dit kunnen zij niet alleen, dus mocht je een goede daad willen verrichten ga ze dan helpen. Geen boot? Geen nood! De Plastic Whale organisatie zorgt ervoor dat alle deelnemers mee het water op kunnen. Inschrijven kan hier. 

Beloon vervolgens jezelf door naar the Official Closing Party op de Dam te gaan. Het eindfeest is inmiddels een traditie die je niet wil missen. Entree is gratis en duurt van 14:00 tot 22:00.

heart, rainbow, dark, party
Heel het weekend

Ook het Rijksmuseum staat in teken van Pride Amsterdam. Welteverstaan met een Roze Rijks rondleiding. Deze exclusieve rondleiding vertelt aan de hand van kunstwerken in het Rijks over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland: een wandeling door de eeuwen van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. Goed om te weten; de dagelijkse instap rondleiding is iedere dag van 28 juli tot en met 4 augustus om 11:00 uur in het Nederlands en om 14:00 uur in het Engels. De rondleiding duurt een uur en kost €5,00 exclusief een toegangskaartje.

flag, pride, amsterdam, house

Dit weekend belooft een weekend vol liefde te worden, met genoeg feestjes en activiteiten voor heel het gezin. Of je nog wil nagenieten op die roze wolk of toch nog dat laatste feestje wil pakken, doe het! Hoe dan ook, boek wel van tevoren een Sjauf via de app.